top of page
Search

Principii ayurvedice de alimentație

Ayurveda folosește dieta ca mijloc principal pentru a cultiva o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Cu sute de ani înainte ca Hipocrate să ne fi îndemnat astfel: „Fie ca mâncarea să fie medicamentul tău”, Ayurveda a definit câteva principii pentru a pune în practică acest sfat. Alegerea alimentelor, momentul servirii mesei și nivelul de conștientizare din timpul meselor

pot să sporească fie ojas (nivelul de vitalitate), fie ama (nivelul de toxicitate).


Următoarele 10 principii vor servi drept ghid pentru inițierea în înțelepciunea antică a Ayurveda și utilizarea acesteia pentru a-ți spori sănătatea, vitalitatea și energia cu ajutorul dietei.


1. Alege alimentele în funcție de tipul tău de dosha

Ayurveda susține că fiecare persoană are o constituție minte-corp unică, cunoscută sub numele de dosha. Dezechilibrul doshei, cunoscut sub numele de vikruiti, este o combinație de două elemente care au parte de o creștere. Consumând alimente care scad elementele sporite, armonia corpului poate fi restabilită. În general, poți aplica următoarele principii ayurvedice atunci când alegi și prepari alimente în funcție de dosha ta:


Dosha Vata (aer și eter) este, prin natura sa, rece, uscată, ușoară și dură. Consumul de alimente care contracarează aceste caracteristici creează echilibru. Persoanele cu exces de energie Vata ar trebui să consume alimente calde, hidratante (cum ar fi supele și tocanele), pline de grăsimi sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline, ghee, smântână organică și avocado), și benefice conectării cu pământul (alimente dense și sănătoase).


Dosha Pitta (foc și apă) tinde spre calități fierbinți, uleioase, ușoare și ascuțite. Prin urmare, consumul de alimente reci (în ceea ce privește efectul pe care îl au odată ingerate, precum menta, castravetele, coriandrul și pătrunjelul), astringente (fasole, leguminoase, rodie și ceai verde), consistente și ușoare, va reduce la minimum agravarea doshei Pitta.


Dosha Kapha (pământ și apă) are calități grele, reci, uleioase și netede. Dacă mănânci alimente ușoare, calde, uscate (cum ar fi fasolea) și aspre (cum ar fi legumele), Kapha va reveni în echilibru în cel mai scurt timp.


2. Renunță la gustări

Conform principiilor ayurvedice, există trei etape ale digestiei care trebuie finalizate după masă. În prima oră după masă, energiile Kapha sunt dominante. Corpul se poate simți plin, greu și calm. La două-patru ore după masă, elementele Pitta guvernează digestia. În acest timp, acidul clorhidric și căldura internă cresc, iar masa se transformă în hrană pentru organism. La patru-cinci ore după masă, energiile Vata cresc. În acest timp, se instalează lejeritatea și spațiul, iar apetitul crește.


Întreruperea ciclului digestiv cu mai multe alimente duce la o digestie incompletă. În timp, digestia incompletă are ca rezultat acumularea de ama sau toxine, care se pot manifesta printr-o serie de simptome ușoare și moderate. Din acest motiv, Ayurveda recomandă trei mese în fiecare zi, fără gustări între ele.


3. Mănâncă cât să te saturi, nu să te simți plin

Imaginează-ți că stomacul tău este un indicator de gaz cu numere de la unu (complet gol) la zece (excesiv de plin). Trebuie să mănânci când ajungi la doi și să te oprești când ajungi la șapte. Dacă mănânci înainte de a ajunge la doi, îți pui în pericol ciclul digestiv. Mâncând după șapte, îi vei cere corpului să redirecționeze o bună parte din energie procesului digestiv, neglijându-le, astfel, pe celelalte.


În afară de consecința evidentă a creșterii în greutate, supraalimentarea crește producția de radicali liberi în organism, care, la rândul său, accelerează procesul de îmbătrânire.


4. Consumă alimente întregi și proaspete

Prana – forța vieții – hrănește corpul până la cel mai profund nivel și este responsabil pentru sporirea sănătății, vitalității și energiei. Diferitele componente ale alimentelor, cum ar fi conținutul de vitamine, minerale și fitonutrienți, sunt doar oglindiri ale amprentei energetice sau pranice.


Conform dietei Ayurveda, cel mai bun mod de a crește ojas este de a crește prana. Alimentele cu prana abundentă vin direct de pe Pământ. Prana lor apare prin amestecarea energiei solare, a apei și a pământului. În momentul în care mâncarea este culeasă, prana începe să scadă încet. Prin urmare, consumul de alimente cât mai proaspete va crește nivelul de prana mai ușor decât consumul acelorași alimente într-un moment îndepărtat de cel al recoltării.


5. Provoacă-ți toate cele 6 gusturi la fiecare masă

Ayurveda recunoaște șase gusturi, fiecare comunicând corpului o combinație unică de energie și informații. Prin încorporarea fiecăruia dintre cele șase gusturi la fiecare masă, corpul recepționează un gust bio-divers. În general, cele șase gusturi informează corpul cu privire la următoarele informații celulare:

1. Dulce: împământare, întărire, hrănire.

2. Acru: curățare, purificare.

3. Sărat: echilibrare, reglare.

4. Amar: detoxifiere, mineralizare.

5. Astringent: antiinflamare, răcorire.

6. Înțepător: încălzire, stimulare.


6. Redu consumul de alimente și băuturi reci

Focul interior, cunoscut sub numele de agni, reprezintă puterea digestivă a corpului fizic și energetic. Agni este similar cu un foc de tabără aprins. În mod ideal, este fierbinte, luminos și capabil să digere mâncarea, gândurile, emoțiile și experiențele. Pentru a aprinde focul interior, este necesar să se evite scăderea intensității elementului agni cu alimente și băuturi cu gheață. Cei cu dosha de tip Vata și Kapha ar trebui să consume cu precădere mâncăruri și ceaiuri calde, în timp ce persoanele cu dosha Pitta se pot bucura de băuturi și alimente reci (dar nu congelate). În acest fel, puterea digestivă nu este inhibată.


7. Scapă de lucrurile care te distrag în timp ce mănânci

De câte ori ai citit o carte, te-ai uitat la televizor, ai verificat e-mailurile sau ai vorbit la telefon în timp ce mâncai? Dacă ești la fel ca majoritatea oamenilor, răspunsul este „De destule ori”. Dieta Ayurveda sugerează că timpul mesei este o oportunitate de a te conecta cu energia și informațiile inerente ale alimentelor pe care le consumi. Vezi culorile, guști aromele și devii conștient de soarele, solul și pământul care au colaborat pentru a conferi energie din plin alimentelor.


8. Nu mânca cu 3 ore înainte de a merge la culcare

În timpul somnului, corpul se vindecă și se reface în timp ce mintea digeră gândurile, emoțiile și experiențele din ziua respectivă. Dacă energia corpului este deviată către digestia fizică, vindecarea fizică și procesele digestive mentale sunt oprite. Din acest motiv, medicina ayurvedică recomandă ca ultima masă a zilei să fie relativ ușoară și servită cu trei ore înainte de culcare pentru a evita acest dezechilibru. În acest fel, prana corpului este liberă să se odihnească și să desfășoare reparații până la cele mai adânci niveluri în timpul somnului.


9. Consumă ceaiuri de plante între mese

Ceaiul nu este doar o băutură plăcută gustului, ci este și o băutură puternic vindecătoare, care poate ajuta la restabilirea sănătății, vitalității și bucuriei. Pentru a evita diluarea focului interior, băuturile, inclusiv ceaiurile, trebuie consumate în cantitate minimă la mese (nu mai mult de jumătate de cană). Cu toate acestea, între mese, ceaiurile pot fi savurate în mod generos, deoarece acționează ca remedii pe bază de plante. Consumul de ceai între mese pompează corpul cu „medicamente lichide”, combate pofta gustărilor, facilitează detoxifierea și alimentează focul digestiv.

~ Dosha Vata – ceaiuri calde, pe bază de condimente, cum ar fi scorțișoara, ghimbirul și cuișoarele.

~ Dosha Pitta – ceaiuri fierbinți sau reci, de mentă, coriandru sau trandafir.

~ Dosha Kapha – ceaiuri din lemn dulce, piper negru și cardamom.


10. Servește cea mai consistentă masă a zilei la prânz

Agni este cel mai intens atunci când soarele este cel mai sus pe cer. Consumând cea mai consistentă masă a zilei la prânz, corpul este capabil să-și folosească din plin focul interior pentru a descompune și asimila substanțe nutritive mai greu de digerat în alte momente ale zilei. Acesta este, de asemenea, momentul potrivit pentru un răsfăț (o băutură cu gheață sau ceva dulce).


Fiecare dintre aceste principii ayurvedice de alimentație te va ajuta să rămâi sănătos, atât datorită alimentelor pe care le consumi, cât și modului în care faci asta.


53 views0 comments
bottom of page