top of page
Search

Cum îți poți menține echilibrul într-o perioadă de criză?

Lumea modernă, agitată și diversă din care facem parte ne expune, adesea, la provocări pentru care nu suntem pregătiți. Într-o astfel de situație de criză, este foarte important să ne menținem echilibrul spiritual și emoțional. În contextul în care stresul, grijile, anxietatea și suprasolicitarea mentală și emoțională pun stăpânire pe noi, echilibrul spiritual devine calea spre regăsire. Încearcă să incluzi următorii pași în viața ta pentru a-ți realinia corpul, mintea și spiritul și observă rezultatele.

1. Meditează

Meditația este cea mai potrivită tehnică pentru a-ți regăsi pacea interioară. Ca și în cazul altor practici, ai nevoie de exercițiu pentru a te bucura pe deplin de beneficiile acesteia. Lasă-ți grijile deoparte. Poți face asta prin rezolvarea lucrurilor pe care le ai de făcut sau prin scrierea lor pe o foaie înainte să începi meditația. Muzica pentru meditație te poate ajuta să te calmezi sau poți opta pentru o meditație ghidată. Nu există a medita corect sau greșit. Ceea ce trebuie să faci, însă, este să descoperi tehnica care ți se potrivește, adică cea care îți aduce relaxare profundă și te eliberează de stres și de gândurile negative.

2. Începe un jurnal al emoțiilor

Notarea emoțiilor într-un jurnal este una dintre cele mai vechi forme de auto-ajutorare din lume și constă în explorarea propriilor gânduri, sentimente, impulsuri, amintiri, obiective și dorințe ascunse prin scris. În esență, e vorba despre felul în care reacționezi la evenimentele zilnice din viața ta, în încercarea de a răspunde la întrebările „Cine sunt?”, „Ce gânduri am?”, „Ce simt?”.

3. Descoperă sursa anxietății tale

Ulterior, obținerea de claritate și înțelegere cu privire la gândurile și emoțiile tale, determină creșterea nivelului conștiinței de sine. Cu cât ești mai conștient de propria persoană, cu atât devii mai echilibrat, înrădăcinat în straturile cele mai profunde ale ființei tale, fiind capabil să descoperi și să înlături elementele care îți fac rău. Prin analizarea și notarea propriilor emoții într-un jurnal, te poți elibera de forme distructive de comportament și modele de gândire negativă.

4. Practică yoga

Asanele unesc sfera fizică cu cea mentală și contribuie la înțelegerea conceptelor yoghine. Conform scrierilor lui Pantajali, reunite în Yoga Sutra – considerat a fi cel mai precis și științific text scris vreodată despre yoga – scopul asanelor este să pregătească corpul și mintea pentru meditație. Mișcările ritmice, repetitive și non-competitive, precum și natura non-verbală a practicii sporesc experiența spirituală.

5. Petrece timp cu familia

Timpul petrecut cu familia îți conferă un sentiment de apartenență și securitate și cadrul pentru a împărtăși idei, valori și credințe. Depănați sau creați amintiri noi, jucați-vă sau gătiți împreună. Prin intermediul unor astfel de activități, poți exersa toleranța, îi poți cunoaște mai bine pe cei dragi și aveți totodată, parte de momente fericite împreună. Concentrarea asupra lucrurilor care îți provoacă o stare de bine contribuie la recuperarea echilibrului spiritual și a păcii în viața ta.

6. Fă următorul exercițiu

Schimbările te pot ajuta să privești dintr-o altă perspectivă viața ta și lumea înconjurătoare și să descoperi soluții la care nu te-ai fi gândit înainte. Scrie pe o foaie 10-20 de beneficii ale faptului că a apărut o anumită situație de criză în viața ta și 10-20 de dificultăți cu care te-ai fi confruntat dacă continuai în același ritm.


Amintește-ți că echilibrul se găsește în interiorul și nu în afara noastră. Întreaga noastră prezență pe acest pământ se reduce la aceste 3 componente – corp, minte și spirit. Corpul ne hrănește mintea, mintea comunică cu spiritul, iar prin obținerea echilibrului spiritual, ne conectăm sinele la spiritul etern colectiv, apropiindu-ne astfel, de divinitate.

31 views0 comments
bottom of page