top of page
Search

Despre împământare (grounding) - beneficii și metode

Pământul este precum o baterie gigantică, care conține o încărcătură electrică naturală și subtilă. Pentru siguranță și stabilitate, totul este conectat la el, fie că e vorba despre o centrală electrică sau frigiderul din propria ta casă. Acesta este sensul cuvântul „împământare”.


Același proces se aplică și în cazul oamenilor.


Împământarea (în engleză, grounding sau earthing) se referă la contactul cu electronii de la suprafața Pământului prin petrecerea de timp afară, cu picioarele desculț. Atunci când ești conectat electric la Pământ, te simți centrat, puternic, echilibrat, detensionat și mai puțin stresat.


Stilul de viață modern ne-a îndepărtat de contactul direct cu vasta sursă de electroni de la suprafața Pământului. Cercetările recente sugerează că această deconectare poate fi un factor major al disfuncției fiziologice și a stării de rău. S-a constatat că reconectarea cu electronii Pământului determină schimbări fiziologice importante și sprijină starea de bine.


Beneficii vindecătoare ale împământării

Împământarea pare să...

  • îmbunătățească somnul,

  • normalizeze ritmul circadian al cortizolului

  • reducă durerea și stresul,

  • activeze sistemul nervos parasimpatic,

  • normalizeze ritmul cardiac,

  • accelereze vindecarea rănilor,

  • reducă vâscozitatea sângelui.

Cum te poți (re)conecta cu Pământul?

Chiar dacă cercetările privind efectele împământării asupra sănătății și bunăstării sunt relativ noi, practica este atemporală. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii mergeau desculț sau purtau încălțăminte din piele naturală, care permitea corpului lor să absoarbă din energia Pământului.


Ce s-a întâmplat odată cu trecerea timpului? Ne-am pierdut rădăcinile electrice, dacă se poate spune așa. Suntem deconectați, iar acest lucru poate constitui cauza durerilor și a disconfortului pe care îl experimentăm adeseori, precum și a incidenței crescute a bolilor cronice la nivel mondial.


Vestea bună e că putem schimba acest lucru.

  1. Dacă vremea și programul îți permite, mergi desculț cel puțin jumătate de oră pe afară și observă ce impact are asupra nivelului tău de stres.

  2. Întinde-te sau plimbă-te pe pământ, iarbă, nisip sau beton – toate acestea sunt suprafețe conductoare, prin intermediul cărora corpul tău poate lua din energia Pământului. Lemnul, asfaltul și vinilul nu sunt suprafețe conductoare.

  3. O altă modalitate este să înoți – simte apa rece, nisipul fin și pietrele alunecoase pentru a te simți mai conectat cu Pământul.

Dacă ești unul dintre acei oameni foarte ocupați sau vremea de afară nu e de partea ta, există și opțiuni pentru spațiul interior. Există produse de împământare care pot fi folosite în timp ce dormi, te relaxezi sau lucrezi, precum:

- scaune,

- saltea pentru pat,

- covorașe și rogojini,

- benzi/plasturi pentru corp.


Concluzie

Ești o ființă bioelectrică care trăiește pe o planetă electrică. Corpul tău funcționează electric. Toate celulele din corp transmit frecvențe multiple, pe baza cărora funcționează normal sisteme precum cel cardiovascular, imunitar sau nervos.


Încălțămintea pe care o purtăm în fiecare zi, cu talpă din cauciuc sau plastic, acționează ca o barieră în calea energiei Pământului. De asemenea, oamenii nu mai dorm pe sol, așa cum obișnuiau să o facă. Locuiesc și lucrează chiar mult deasupra solului, în înălțimi.


Poate nu ne putem întoarce în timp pentru a trăi așa cum au făcut-o străbunii noștri, dar cu siguranță nu e greu să ne facem timp pentru a ieși în natură și a ne încărca bateriile (la propriu!) din când în când.
218 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page