top of page
Search

Cum ne influențează luna plină?

Luna are un efect puternic asupra emoțiilor noastre și există lucruri practice pe care le poți face pentru a fi în pas cu ritmurile lunare, mai degrabă decât împotriva lor. Dacă te conectezi cu ceea ce se întâmplă atunci când e lună plină și lună nouă și îți faci timp pentru un proces de vindecare, aceste perioade ale anului pot deveni catalizatoare puternice ale propriei tale dezvoltări.


În termeni astrologici, luna este legată de corpul emoțional, care ne aduce bucurie și împlinire. Privită ca o planetă feminină, ea reflectă modul în care simțim despre noi înșine și modul în care ne ocupăm de relațiile noastre și răspundem la situații. Se referă la lumea noastră interioară și la modele profunde de gândire și simțire, încorporate în inconștient.


Să pătrundem pentru un moment în știință pentru a explora oglindirea influenței mareelor asupra corpurilor noastre emoționale. Atracția gravitațională a lunii exercitată de apele Pământului este cea care creează mareele. La luna nouă și plină, atracția pe care o exercită este cea mai puternică. Acest lucru se datorează faptului că Soarele, Luna și Pământul se aliniază într-o linie relativ dreaptă.


Dacă ne gândim la faptul că suntem în mare parte apă, ne putem întreba: „Ar putea luna să ne afecteze și pe noi?” La cel mai simplist nivel, am putea spune că luna atrage centrele noastre emoționale, iar când e lună nouă și plină, atracția sa este maximizată. Deși efectul magnetic al lunii nu creează o mișcare fizică a apei în corpurile noastre (conform științei), ar putea aduce emoții intensificate la suprafață.


Onorarea lunii ne reconectează cu ritmurile naturale ale Pământului și cu propriile noastre cicluri. Când suntem sincronizați cu natura, este mai ușor să ne ascultăm vocea interioară – lucru critic pentru a construi o viață care funcționează în mod real pentru noi.


Vindecarea cu ciclurile lunii ne ajută, de asemenea, să ne facem timp să ne ascultăm eul intuitiv. Ne permite să ne scufundăm în adâncurile a ceea ce avem nevoie și să îi permitem înțelepciunii noastre interioare să ne vorbească. Este un moment de valorificare și creștere a naturii noastre feminine – indiferent dacă ești bărbat sau femeie, fiecare dintre noi are o latură feminină. Acest lucru este deosebit de important în vremurile în care ne aflăm, deoarece onorarea femeilor din lume începe cu onorarea femininului nostru interior.


Mai mult, lucrăm într-o societate care este în mare măsură rațională și centrată pe emisfera stângă a creierului. Sărbătorirea ciclurilor lunare este o modalitate excelentă de a oferi minții raționale o pauză și de a ne redeschide centrele de simțire care se închid cu ușurință în orașele aglomerate, unde oamenii au foarte puțin spațiu personal.


De lună plină, există o strălucire mai mare pe cerul nopții. Întrucât cei mai mulți dintre noi locuim în orașe cu energie electrică, este foarte posibil să nu observăm această luminozitate crescută. Cu toate acestea, luna luminează atât nopțile întunecate, cât și câmpurile noastre aurice. Din punct de vedere energetic, putem privi acest lucru ca pe o amplificare a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru. Luna plină se poate simți ca o perioadă puțin perturbatoare, care ne face să avem un comportament mai haotic, să fim mai tensionați sau obosiți.


Femeile și legătura cu luna

Au femeile au o legătură biologică cu luna? Deși acest lucru nu poate fi demonstrat exact, putem vedea câteva paralele interesante în modul în care ciclul menstrual reflectă ciclul lunar. Ambele au o lungime de aproximativ 28 de zile.


Se crede adesea că femeile sângerează în mod natural odată cu luna nouă. Din nou, cu un stil de viață modern, deconectat de natură, care implică stres și lumini nocturne, ciclurile menstruale ale femeilor nu urmează întotdeauna o anumită lună nouă (sau plină). Deci, doamnelor, un sfat pentru voi: indiferent de ziua în care se întâmplă să menstruați, stabiliți-vă o zi în care să vă odihniți complet. Corpul vostru are nevoie de așa ceva, deoarece este mai puțin puternic fizic și, prin urmare, nu trebuie forțat să facă lucruri care vă scurg de energie.


Luna plină și somnul

Cercetările au arătat că dormim mai puțin când e lună plină, iar calitatea somnului nostru poate fi afectată. Într-un studiu din 2014 care a implicat 319 de persoane, cercetătorii au descoperit că luna plină e asociată cu un somn mai puțin profund și o latență crescută a REM (mișcarea rapidă a ochilor). Se crede că somnul profund apare în ultima perioadă de somn REM.


Latența somnului este perioada dintre momentul în care adormim prima dată și când intrăm în prima etapă a somnului REM. Deci, o latență crescută înseamnă că durează mai mult timp să ajungem la somnul REM.


Luna plină și tensiunea arterială

Într-un studiu din 2013 având ca subiecți studenți de sex masculin, cercetătorii au măsurat efectele schimbării ciclurilor lunare asupra sistemelor cardiovasculare ale participanților. Au descoperit că tensiunea arterială a scăzut cu aproximativ 5 mm Hg în timpul fazelor lunii noi și lunii pline.


În acest studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii au fost mai eficienți fizic în timpul lunilor pline și noi. Cu toate acestea, această constatare intră într-o oarecare măsură în conflict cu alte cercetări – inclusiv un studiu din 2020 pe sportivi de sex masculin, care nu a găsit nicio diferență semnificativă în performanța atletică în diferite faze lunare.


Luna plină, starea de spirit și sănătatea mintală

Corpul uman s-a adaptat la eoni de expunere la lumina zilei și întuneric. Acest lucru a condus la dezvoltarea ritmurilor circadiene care afectează multe dintre sistemele corpului – nu doar ciclul de somn-veghe. Ritmurile circadiene afectează și sănătatea fizică și mentală.


Dar utilizarea pe scară largă a luminii electrice înseamnă că multe dintre ritmurile circadiene se adaptează unor noi modele de lumină și întuneric. Când ritmurile circadiene oscilează, pot provoca sau crește simptomele anumitor tulburări de sănătate mintală, inclusiv:

  • anxietate

  • tulburare bipolara

  • depresie

  • schizofrenie

Deci, este luna plină cu adevărat asociată cu schimbări ale dispoziției și sănătății mintale?

Cele mai multe dintre dovezile științifice spun că nu. Există o excepție de la această concluzie generală. Cercetătorii au descoperit că tulburarea bipolară poate fi afectată de modificările ciclului lunar. Mai exact, un studiu din 2018 a examinat 17 persoane a căror tulburare bipolară a avut tendința de a trece rapid de la depresie la manie. Studiul a arătat că stimulatorul cardiac circadian (un grup mic de nervi) la acești indivizi s-a sincronizat cu tiparele lunare. Acest lucru a provocat schimbări în somn, care au declanșat apoi trecerea de la simptomele depresiei la simptomele maniei.


Ritualuri de conectare cu energia Lunii pline


1. Meditează

Meditațiile de Lună plină reprezintă un mod puternic de a atinge energia lunară luminoasă și de a valorifica puterea energetică a luminii lunii. Poți face o meditație pe Lună plină înainte de oricare dintre ritualurile tale pentru a configura mentalitatea potrivită și a te alinia la ceea ce dorești să realizezi:

  • Așază-te confortabil într-un loc în care lumina lunii este vizibilă.

  • Închide ochii și simte razele lunii care îți umplu camera și corpul.

  • Concentrează-te pe respirație și intenția pe care ți-ai setat-o.

  • Imaginează-ți cum lumina lunii îți cuprinde și îți purifică corpul, mintea și spiritul.

  • Readu-ți atenția înapoi în cameră și deschide ochii.

2. Eliberează-te

Cuvintele sunt puternice, iar Luna plină este un moment puternic pentru a renunța la ceea ce nu îți mai servește. Scrie o listă cu tot ce dorești să eliberezi din viața ta și citește-o cu voce tare cu intenție. Spune, "Te eliberez!" sau „Îți mulțumesc pentru serviciu – ești liber să mergi mai departe!”


3. Fă un ritual de manifestare

Un simplu ritual de manifestare îți poate consolida intențiile de Lună plină și te poate ajuta să aduci lucrurile la bun sfârșit. Începe prin a crea un mic spațiu sacru în casa ta, unde poți efectua acest ritual. Adună câteva obiecte de inspirație (fotografii, cărți, cristale sau orice altceva care conține energia a ceea ce dorești să manifești). Apoi, meditează și relaxează-ți mintea pentru câteva momente. Lasă orice judecată și închide ochii în timp ce te vizualizezi atrăgând exact ceea ce îți dorești.


4. Fă o baie în cadă

Lumina lunii pline ne poate întineri psihicul. Conectează-te cu energia lunară scufundându-te în apă. Creează o baie de vindecare în jurul Lunii pline și adună sărurile, cristalele și lumânările preferate.376 views0 comments
bottom of page