Știi acel sentiment când inima ta bate mai repede decât de obicei ca răspuns la o situație stresantă? Sau poate când palmele tale devin transpirate atunci când te confrunți cu o sarcină sau un eveniment copleșitor?
Aceasta este anxietatea – răspunsul natural al corpului la stres. Este un sentiment de teamă sau de neliniște cu privire la ceea ce urmează. Mersul la un interviu de angajare, susținerea unui discurs sau așteptarea unor rezultate îi poate face pe cei mai mulți dintre noi să se simtă înspăimântați și agitați.
Dacă sentimentele de anxietate sunt extreme, durează mai mult de șase luni și interferează cu viața ta, specialiștii vorbesc despre tulburări de anxietate.
Ce sunt tulburările de anxietate?
Este normal să te simți anxios în legătură cu mutarea într-un loc nou, începerea unui nou loc de muncă sau participarea la un examen. Acest tip de anxietate este neplăcut, dar te poate motiva să lucrezi mai mult și să faci o treabă mai bună. Anxietatea obișnuită este un sentiment care vine și pleacă, dar nu interferează cu viața ta de zi cu zi.
În cazul unei tulburări de anxietate, sentimentul de frică poate fi alături de tine tot timpul. Acest tip de anxietate te poate determina să nu mai faci lucruri care îți plac. În cazuri extreme, aceasta te poate împiedica să intri într-un lift, să traversezi strada sau chiar să îți părăsești casa. Dacă nu este tratată, anxietatea va continua să se înrăutățească.
Tulburările de anxietate sunt cea mai comună formă de tulburare emoțională și pot afecta oricine la orice vârstă. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, femeile prezintă mai multe șanse decât bărbații să fie diagnosticate cu o tulburare de anxietate.
Ce tipuri de tulburări de anxietate există?
Anxietatea este o componentă importantă mai multor tulburări. Acestea includ:
tulburarea de panică: experimentarea unor atacuri de panică recurente în momente neașteptate.
fobia: frică excesivă față de un anumit obiect, situație sau activitate.
tulburarea de anxietate socială: frică extremă de a fi judecat de alții în situații sociale.
tulburarea obsesiv-compulsivă: gânduri iraționale recurente care te determină să ai comportamente specifice, repetate.
tulburarea de anxietate de separare: frica de a fi departe de casă sau de cei dragi.
tulburarea de anxietate cu privire la starea de sănătate (cunoscută și sub numele de ipohondrie).
tulburarea de stres posttraumatic (PTSD): anxietate în urma unui eveniment traumatizant.
Simptomele anxietății
Anxietatea se simte diferit în funcție de persoana care o experimentează. Sentimentele pot varia de la fluturi în stomac până la o bătăi de inimă foarte rapide. S-ar putea să simți că ai scăpat situația de sub control, ca și cum ar exista o deconectare între minte și corp.
Simptomele anxietății generale includ:
o ritm cardiac crescut
o respirație rapidă
o neliniște
o probleme de concentrare
o insomnie
Ce tratamente există în cazul anxietății?
Dacă ai fost diagnosticat cu anxietate, poți explora opțiunile de tratament împreună cu medicul tău. Pentru unii oameni, tratamentul medical nu este necesar. Modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor.
Printre modificările stilului de viață care îți ameliorează stările de anxietate, se numără îngrijirea propriului corp, adoptarea unor obiceiuri sănătoase și eliminarea celor nesănătoase. Printre acestea, se numără:
somn suficient
meditația
mișcarea fizică
alimentația sănătoasă
evitarea consumului de alcool, cofeină și țigări
Cercetările arată că unele alimente pe care le consumi au un impact benefic asupra creierului tău în cazul în care te confrunți cu anxietatea: somon, mușețel, turmeric, ciocolata neagră, iaurtul, ceaiul verde.
Cum poți face față anxietății de zi cu zi?
1. Pune sub semnul întrebării modelul tău de gândire
Gândurile negative pot prinde rădăcini în mintea ta și pot distorsiona gravitatea situației. O modalitate este să îți provoci fricile, să te întrebi dacă sunt adevărate și să vezi cum poți prelua controlul.
2. Practică respirația profundă
Încearcă să inspiri timp de 4 secunde și să expiri timp de 4 secunde pentru 5 minute în total. Astfel, îți vei încetini ritmul cardiac, ceea ce ar trebui să te ajute să te liniștești.
3. Folosește aromaterapia
Fie că sunt sub formă de ulei, tămâie sau lumânare, parfumurile precum lavanda, mușețelul și lemnul de santal pot fi foarte liniștitoare. Se crede că aromaterapia ajută la activarea anumitor receptori din creier, ameliorând stările de anxietate.
4. Mergi la plimbare sau fă 15 minute de yoga
Uneori, cel mai bun mod de a opri gândurile anxioase este să te îndepărtezi de situație. Ia-ți timp pentru a te concentra asupra propriului tău corp și nu asupra minții.
5. Notează-ți gândurile pe o foaie
Scriind ceea ce îți provoacă anxietate, te ajută să îți scoți din minte acel lucru, făcându-l să pară mai puțin intimidant.
Dacă anxietatea este o parte obișnuită a vieții tale, este important să găsești strategii de tratament care să te ajute să o ții sub control. S-ar putea să fie o combinație de lucruri, cum ar fi psihoterapia și meditația, sau ar putea fi doar o chestiune de a elimina sau rezolva factorii declanșatori ai anxietății.
Câțiva factori declanșatori generali:
o un loc de muncă sau un mediu de lucru stresant
o condusul sau călătoritul
o genetica – anxietatea ar putea să fie ereditară
o întreruperea anumitor tratamente medicamentoase
o efectele secundare ale anumitor medicamente
o experimentarea unor traume
o fobii, cum ar fi agorafobia (frica de spații aglomerate sau deschise) și claustrofobia (frica de spații mici)
o unele boli cronice, precum boli de inimă, diabet sau astm
o durere cronică
o cofeina
Odată ce identifici factorii care îți declanșează stările de anxietate, ar trebui să încerci să îți limitezi expunerea la ei, dacă e posibil.