top of page
Search

Care este legătura dintre Yoga și Ayurveda?

Yoga și Ayurveda sunt două sisteme interconectate ale științei vedice – filosofia antică indiană a cunoașterii adevărului. Ambele sisteme provin din aceeași cultură, au aceeași origine istorică și sunt complementare.


Ayurveda este o un tip de medicină intuitivă, a cărei filosofie se bazează pe studiul comprehensiv al individualității omului, caracteristicilor sale și a conexiunii sale cu întreg universul. Numele provine din sanscrită și înseamnă „știința vieții” sau „arta longevității”. Conform medicinei Ayurvedice, omul este o creatură unică a universului. Tot ceea ce se află în interiorul unei persoane există în microcosmosul din jurul său. Conform acesteia, fiecare dintre noi are o constituție unică, definită de caracteristicile fizice și emoționale, precum și de stilul de viață – alimentele pe care le consumăm, ora la care mergem la culcare. Aceste constituții sunt numite doshe (în sanscrită, „dosha” = defect, ceea ce poate duce la degradare) și fiecăreia îi corespund elemente din natură. Doshele sunt: Vata (aer și eter), Pitta (foc și apă) și Kapha (pământ și apă).


Acest sistem holistic ne ajută să ne vindecăm, îndrumându-ne spre auto-realizare și deblocarea energiei vitale. În Ayurveda, sănătatea, mintea și spiritualitatea trebuie să se dezvolte împreună, pentru că nu e de ajuns să trăiești, ci trebuie să ai obiective și aspirații mai înalte, care să dea vieții tale sens și valoare. Ayurveda definește bunăstarea drept armonia dintre corp, minte și Sinele superior. Accentul pe Sinele superior este ceea ce conectează această știință la yoga.


Yoga se raportează la conștiința noastră ca la centrul nostru principal. Scopul acesteia este de a atinge conștiința pură, armonia internă și fericirea. Yoga nu este doar calea dintre fizic spre spiritual, ci uniunea dintre conștiința individuală și cea universală. Echilibrează mintea și corpul, permițând persoanei care o practică să își redescopere propriul potențial, la toate nivelurile – psihologic, fizic și spiritual.


Care sunt asemănările și deosebirile dintre Yoga și Ayurveda?


„Fundamentul practicii Yoga este Ayurveda, iar fructul practicii Ayurveda este Yoga.”


Scopul practicii Yoga, precum și al medicinei Ayurveda, este să îl ajute pe om să aibă grijă de bunăstarea sa. În India antică, aceste două aspecte ale științei vedice nu există separat. Yoga este predată numai după ce studentul a înțeles esența medicinei Ayurveda. Acestea nu pot funcționa separat, pentru că sunt 2 fețe ale aceleiași monede și se suprapun la niveluri diferite.

Asemănări:

  • Atât Yoga, cât și Ayurveda, susțin că menținerea unui corp sănătos este vital pentru implementarea celor 4 obiective principale în viața fiecărei persoane: Dharma, Arta, Kama și Moksha.

  • Ambele științe consideră că echilibrul dintre cele 3 doshe este de o importanță majoră pentru menținerea unei bune sănătăți.

  • Ambele sisteme susțin respectarea unui regim de alimentație echilibrat și încurajează folosirea plantelor și practicile de vindecare a corpului, meditația, pranayama, asane.

  • Conform practicilor Yoga și Ayurveda, o bună sănătate este baza unei bunăstări psihologice, emoționale și spirituale.

  • Ambele practici folosesc metode de curățare a corpului, care stimulează detoxifierea naturală a organismului. În Ayurveda, se aplică procedura Panchakarma (5 acțiuni de curățare), iar în Yoga, procedura Shat Karma (6 acțiuni de curățare).

  • Ambele sisteme au aproape aceeași anatomie și fiziologie, care constă din 72 000 canale fine (Nadi), 7 centri principali de energie Both (chakre), 5 învelișuri ale corpului și energia Kundalini.

  • Ambele practici au 8 ramuri și au adoptat teoria lui Panchamahabhuta – cele 5 elemente de bază (apă, aer, pământ, eter, apă, foc).

Deosebiri:

  • Ayurveda ne echilibrează corpul și mintea cu ajutorul a ceea ce natura ne oferă – plante, pietre, arome, apă, aer.

  • Yoga ne ajută la armonizarea dintre conștiință și corpul fizic, prin folosirea unor tehnici speciale, precum asane, pranayama, meditație, rugăciuni, emiterea anumitor sunete.

  • Dacă vrem să fim mai specifici, putem spune că Ayurveda este o practică mai degrabă medicală, în timp ce Yoga este una spirituală.

În ciuda acestor mici diferențe în modul de abordare al celor două practici, Yoga și Ayurveda au același scop: sprijinirea omului în procesul de îmbunătățire a sănătății și atingerea unui nivel de conștientizare superioară.

57 views0 comments
bottom of page