În cadrul psihoterapiei – cunoscută ca și terapia prin vorbire –, oamenii își explorează sentimentele, stările și comportamentele într-un loc sigur.
Un specialist din acest domeniu poate oferi o perspectivă nouă asupra unei probleme și o mai bună înțelegere a propriilor emoții. Acesta poate, de asemenea, să ne învețe abilități de comunicare pentru a transmite acele emoții.
Psihoterapia este similară cu consilierea, cele două suprapunându-se adesea. Cu toate acestea, cea dintâi tinde să privească mai în profunzime lucrurile, abordând cauzele care stau la baza acestora, precum și soluțiile disponibile. Pentru rezultate pozitive, o persoană trebuie să fie conștientă de necesitatea schimbării și să fie dispusă să își controleze anumite comportamente negative.
Psihoterapia poate ajuta atunci când relațiile cu alte persoane, depresia, stima de sine scăzută, dependența, pierderea unei persoane dragi sau alți factori determină un individ să se simtă copleșit. De asemenea, poate ajuta la tratarea tulburării bipolare, a schizofreniei și a altor probleme de sănătate mintală. Oamenii folosesc adesea, dar nu întotdeauna, atât psihoterapie, cât și medicamente.
Cine poate beneficia de pe urma psihoterapiei?
O persoană care....
are sentimente copleșitoare de tristețe sau neputință;
se simte neliniștită de cele mai multe ori;
are dificultăți în a face față provocărilor cotidiene sau a se concentra pe muncă sau studii;
nu relaționează în mod sănătos cu alte persoane;
consumă droguri sau alcool într-un mod excesiv;
riscă să-și facă rău ei însăși sau celorlalți;
consideră că situația sa nu se va îmbunătăți niciodată, în ciuda faptului că a primit ajutor de la prieteni și familie;
a experimentat o situație abuzivă;
suferă de o tulburare mintală, cum ar fi schizofrenia, care îi afectează viața de zi cu zi.
Beneficiile psihoterapiei
1. Ajută în cazul depresiei
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală din lume. Aceasta se poate defini ca un sentiment profund și constant de tristețe din cauza unui eșec sau a unei perioade de doliu după pierderea cuiva drag. Este o afecțiune cronică, care te împiedică să te bucuri de viață. Depresia implică adesea simptome precum probleme de somn, modificări ale poftei de mâncare și sentimente de vinovăție sau apatie.
Tratamentul psihoterapiei pentru depresie se bazează pe încredere și sprijin emoțional. Un terapeut eficient oferă oamenilor un cadru confortabil și privat pentru a se vindeca. Împreună, ei examinează cauzele și soluțiile potențiale la grijile lor. Terapeuții ajută indivizii deprimați să construiască noi moduri de a gândi și a reacționa. Astfel, ei se pot întoarce la cei dragi și la activitățile care îi interesează cel mai mult.
2. Ajută în cazul anxietății
Anxietatea diferă de stresul ocazional pe care îl experimentează toți oamenii. Persoanele cu anxietate se regăsesc de cele mai multe ori la limită. Se pot aștepta să se întâmple ceva rău, chiar dacă nu există dovezi pentru această frică. Această stare poate provoca cu ușurință dificultăți de comportare în societate.
Psihoterapia poate ajuta persoanele cu anxietate să-și recapete busola în viață. O persoană poate pune într-un context emoțiile sale identificând cauzele care stau la baza acestora. În loc să fie paralizați de frică, ei își pot înțelege emoțiile, le pot accepta și pot face progrese reale către obiectivele pe care și le stabilesc.
Anxietatea se manifestă sub mai multe forme:
Anxietatea generalizată – caracterizată prin anxietate constantă și intensă.
Anxietatea socială – implică niveluri ridicate de stres în cadrul social. Poate descuraja relațiile și poate încuraja izolarea.
Fobiile – temeri neobișnuite și intense față de un loc, o situație sau un obiect. Persoanele cu fobii fac tot posibilul să evite declanșatorii lor.
Mutismul selectiv – fobie socială cel mai frecvent observată la copii. Copiilor cu mutism selectiv le este greu să vorbească în situații sociale din afara casei.
3. Ajută în cazul comportamentelor asociate tulburării obsesiv-compulsive
Obsesiile sunt gânduri persistente, nedorite. De obicei, obsesiile vizează un anumit subiect sau obiectiv. Compulsiile sunt comportamente iraționale repetate, pe care unii indivizi simt nevoia să le facă.
Printre condițiile obsesive și compulsive tratate de psihoterapeuți, se află:
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), care implică ritualuri repetitive. Persoanele cu TOC experimentează o anxietate intensă dacă nu îndeplinesc aceste ritualuri.
Tulburarea dismorfică a corpului, care determină indivizii să se fixeze asupra defectelor percepute în aspectul lor fizic.
4. Ajută în cazul relațiilor
Psihoterapia poate ajuta, de asemenea, indivizii să-și îmbunătățească relațiile. Profesioniștii din domeniul sănătății mintale se concentrează pe a ajuta oamenii să deschidă linii de comunicare între ei.
Aici putem menționa terapia de cuplu sau de familie, a cărui scop general este de a crea armonie și echilibru în relațiile dintre doi parteneri sau dintre membrii unei familii.
Psihoterapie poate, cu alte cuvinte să:
~ Te ajute la îmbunătățirea abilităților de comunicare;
~ Îți confere un sentiment de emancipare;
~ Îți deschidă perspective noi asupra vieții tale;
~ Te învețe cum să faci alegeri mai sănătoase;
~ Te ajute să dezvolți strategii de coping (adaptare) pentru a gestiona suferința.
Ceea ce trebuie se reții este că psihoterapia nu se ocupă doar de tratarea unor probleme de sănătate mintală diagnosticate. Acest tip de terapie este benefic oricui își dorește să înțeleagă anumite situații prin care trece sau stări pe care le experimentează, astfel încât să le poată face față într-un mod sănătos, prin conștientizare și o gestionare potrivită.
În final, scopul terapiei individuale este de a inspira schimbarea și de a îmbunătăți calitatea vieții prin conștientizarea și explorarea de sine.
Și, pentru că știm cât de important să fii atent la nevoile proprii, vrem să te inspirăm să faci același lucru, așa că te invităm să participi la Tabăra de detoxifiere fizică, emoțională și mentală organizată de noi, pentru un restart complet al minții și al corpului.
Vei lua parte la tehnici de relaxare și de detașare de tot ceea ce nu îți mai este util pentru binele tău și vei învăța să te accepți, să te iubești, dar și cum să conștientizezi și să folosești propriile resurse inconștiente superioare.
Pentru detalii și înscrieri, accesează https://www.taberedetox.ro/.