Te-ai confruntat vreodată cu o problemă și ai decis să faci o pauză, iar mai târziu ți s-a întâmplat ca rezolvarea acesteia să vină la tine ca prin magie, într-un moment de inspirație? Dacă da, probabil ești conștient de importanța pauzelor strategice pentru reîmprospătarea creierului și perceperea unei situații într-o lumină nouă.
Pauza se poate defini ca timpul liber pe care ți-l iei pentru a te relaxa, a te detașa de muncă și activitățile solicitante de zi cu zi și a-ți reîncărca bateriile.
De ce este important pentru creierul tău să îți iei astfel de pauze?
Zona creierului numită cortex prefrontal este implicată în luarea de decizii, controlul impulsurilor, rezolvarea de probleme complexe, stabilirea de obiective, organizarea și planificarea activităților, și alte abilități cognitive esențiale pentru adulți. Prin concentrarea activității cerebrale în altă direcție, cortexul prefrontal va avea parte de odihna de care are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă și a te ajuta să fii productiv.
Alte beneficii ale pauzelor asupra creierului tău:
· Te va reconecta cu tine însuți
Timpul liber îți va reaminti că ești o persoană care are propriile sale nevoi, interese și hobby-uri. Așadar, acordă timp nevoilor corpului tău, fă lucruri care te fac să te simți bine și te ajută să te dezvolți pe plan personal.
· Te vei reseta mental
Nimic nu îți poate provoca un episod de anxietate mai repede decât concentrarea asupra muncii pentru o perioadă îndelungată de timp. Creierul tău va reacționa negativ, iar izvorul de unde îți veneau ideile va seca, și sarcinile pe care le îndeplineai cu ușurință vor deveni groaznic de dificile. De aceea, chiar și o zi liberă te poate ajuta să te resetezi mental și să ai mintea limpede atunci când te întorci la muncă.
· Vei fi mai productiv și mai creativ
Atunci când lucrezi fără pauze, ajungi adesea să te simți stresat și extenuat. O pauză îți va reîmprospăta mintea, îți va reda resursele de care ai nevoie și te va ajuta să fii mai creativ. Studiile arată că pauzele dese cresc nivelul de implicare, corelat adesea cu indicele de productivitate și performanță.
· Te va ajuta să procesezi informațiile acumulate
Nenumărate studii din domeniul psihologiei cognitive au dovedit că ființele umane trebuie să proceseze informațiile. Acest lucru nu se întâmplă doar prin stimulare; informațiile sunt depozitate, asimilate și, ulterior, folosite. De aceea, creierul tău are nevoie să facă și alte lucruri decât cele de zi cu zi pentru a procesa noi informații.
· Vei realiza că e esențial să găsești un echilibru între viața personală și cea profesională
Oamenilor le este mai greu ca niciodată să se desprindă de muncă odată ce se termină programul. Chiar și după ce ajung acasă, gândurile lor se îndreaptă către sarcinile pe care le mai au de făcut. Ia-ți câteva zile libere pentru a fi tu cu tine însuți și scapă de acest obicei. După ce vei simți beneficiile timpului petrecut liber, vei conștientiza importanța acestuia.
· Te va ajuta să îți evaluezi prioritățile
În timpul liber, îți poți revizui obiectivele și îți poți lărgi perspectivele asupra vieții tale. S-ar putea să descoperi că o perioadă departe de rutina zilnică îți va îmbunătăți calitatea vieții și te va face să vezi oportunități pe care nu le-ai luat în calcul până atunci.
Ia o pauză. Schimbă mediul. Conectează-te cu natura. Regăsește-ți echilibrul. Fă ceva pentru tine acum. Hai cu noi în Tabăra de detoxifiere fizică, emoțională și mentală. Detalii la: https://www.taberedetox.ro/tabara-detoxifiere.