top of page
Search

7 semne că ai ajuns la un burnout

Burnout este un termen utilizat pentru prima dată de Herbert Freudenberger în anii 1970, și denumește o afecțiune medicală care se descrie printr-o stare de epuizare fizică, emoțională și psihică. Această afecțiune poate duce la altele mai grave dacă nu este tratată corespunzător – depresie, afecțiuni cardiace, diabet. 


Oamenii care experimentează sindromul burnout simt adesea că nu mai au nimic de oferit și le vine greu să se dea jos din pat dimineața. Alteori, adoptă o atitudine pesimistă cu privire la viață și se simt lipsiți de speranță. 


Cum îți dai seama că ai ajuns la un burnout? Urmărește semnele de mai jos.


1. Stare acută de epuizare. De-abia te poți trezi dimineața. Nu îți dorești să faci nimic care să implice efort fizic. Doar gândul de a lucra, de a face iar și iar ceva la care te pricepi, dar de care te-ai săturat, îți provoacă o stare de rău.  


2. Volumul excesiv de muncă. Programul prelungit îți provoacă stres și nu îi permite corpului să își revină, iar minții să își refacă resursele mentale. Riscul apariției bolilor de inimă se triplează la persoanele care lucrează mai mult de 51 de ore pe săptămână. Un volum excesiv de muncă duce la un program de somn haotic, o dietă nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice și acumularea de stres. 


3. Cinism. Pare că nimic nu mai are rost și nu mai ai sentimentul de împlinire. Ceea ce îți dădea energie în trecut – mândria, sentimentul de a fi util, ambiția, provocările, chiar și banii – par neînsemnate. 


4. Muncă care te consumă emoțional. Dacă munca ta necesită implicare emoțională intensă și un volum mare de sarcini și nu există nimic care să înlocuiască aceste resurse sau să te ajute să le faci față, cererile constante pot duce la nenumărate probleme de sănătate, de la boli cardiovasculare la căderi nervoase.


5. Absența emoțiilor pozitive. Aceasta este unul dintre cele mai importante trăsături ale burnout-ului. Lucrurile de care obișnuiai să te bucuri în afara orelor de muncă nu te mai fac fericit. Emoțiile negative iau locul celor pozitive, de care ai nevoie pentru a te proteja împotriva burnout-ului. 


6. Gânduri catastrofice. Burnout-ul îți provoacă gânduri negative. Colorează totul în negru și te îndepărtează de dorința și efortul de a schimba situația. Atunci vei începe să dramatizezi și să îți imaginezi scenariile cele mai pesimiste: „Nu mai pot să fac asta”, „Pentru ce să mă mai chinui?”. Toate acestea provin de la o parte a creierului care nu știe cum să interpreteze factorii sociali de stres ai lumii moderne. Îți hrănesc falsele credințe și te lasă fără resurse pentru a le combate.


7. Depersonalizare. Epuizarea mentală și fizică te face să te detașezi de ceilalți. Astfel, ajungi în unul dintre punctele sindromului burnout, și anume, depersonalizarea, îndepărtarea de colegi, prieteni și chiar membrii familiei. Acest lucru este negativ în relațiile cu colegii de muncă, clienții sau pacienții și e rău și pentru tine, pentru că te izolează de cei de al căror sprijin ai nevoie pentru a depăși această etapă. 


Dacă te confrunți cu unele dintre aceste simptome, ar trebui să le privești ca pe un semn de alarmă. Acordă-ți timp pentru a evalua cantitatea de stres din viața ta și să găsești moduri prin care să le reduci înainte să te afecteze prea tare. Idei pentru a reduce stresul și simptomele burnout-ului de care poți ține cont:

  • Evaluează-ți opțiunile.

  • Caută sprijin.

  • Încearcă o activitate relaxantă.

  • Fă exerciții fizice.

  • Dormi.

  • Practică starea de conștientizare.

Te invităm să iei parte la o experiență completă de eliminare a stresului din viața ta și de reconectare cu sinele tău, prin participarea la tabăra noastră de detoxifiere fizică, emoțională și mentală, ediția din toamnă, care va avea loc în perioada 5 – 11 septembrie 2020.Află toate detaliile de aici: https://www.taberedetox.ro/tabara-detoxifiere.

141 views0 comments
bottom of page