Cel mai simplu mod prin care poți arăta propriei tale persoane mai multă apreciere și respect este să întreprinzi mereu acțiuni care se aliniază cu ceea ce simți, cu intuiția ta. Imaginează-ți că în interiorul tău se află un copil sensibil și fragil, de 4-5 ani. Acum imaginează-ți că tu ești cel care trebuie să aibă grijă de acest copil.
Urmează 10 acțiuni pe care poți începe să le pui în aplicare chiar din acest moment pentru a învăța să te iubești mai mult.
1. Fă mișcare mai des
Când ne mișcăm, permitem diverselor forme de energie din corpul nostru să își schimbe poziția. Dacă stăm ore întregi pe canapea fără să ne ridicăm, ne uităm prea mult la televizor sau ne petrecem toată ziua stând în fața unui calculator, atunci energiile noastre creative, emoționale, sexuale creează blocaje în corpul nostru și se transformă adesea în anxietate și tristețe. Fie că dansezi, faci yoga sau ai decis să faci curățenie prin casă, găsește o formă de mișcare care îți face plăcere și fă din ea o prioritate.
2. Ai grijă ce mănânci
Alimentele pe care le consumi reprezintă sursa ta de energie. Dacă alegi să consumi în mod constant mâncare nesănătoasă, atunci corpul tău va reacționa în consecință. Așadar, mâncă simplu și curat. Bea apă, consumă multe legume, nuci, semințe și fructe, carbohidrați complecși și limitează aportul de alimente procesate.
3. Nu îți mai hrăni creierul cu informații nefolositoare
În același fel în care corpul tău resimte un disconfort atunci când îl hrănești cu alimente nesănătoase, și starea ta de spirit suferă atunci când informațiile pe care le consumi sunt dăunătoare. De aceea, ai grijă ce fel de știri/emisiuni privești, ce fel de cărți citești și ce fel de website-uri consulți. De asemenea, poate ar fi cazul să revizuiești lista de persoane pe care le urmărești pe rețelele de socializare – fii atent la cei care reprezintă o sursă de negativism pentru tine.
4. Acordă mai multă importanță somnului
Îți petreci aproximativ o treime din viață dormind, așa că ar fi bine să fie măcar un somn de calitate. Modul în care dormim ne poate priva și epuiza de energie sau ne poate înviora și oferi motivație pentru a ne desfășura activitățile. Limitează orice expunere la lumina electronică cu două ore înainte de culcare și ține telefonul mobil/laptopul/televizorul departe de dormitorul tău.
5. Fii atent la modul în care îți petreci timpul
Stabilește niște granițe reale în viața ta, astfel încât să ai timp pentru lucrurile care contează cel mai mult pentru tine. Învață să spui „nu” oamenilor cu care nu îți place să îți petreci timpul și proiectelor sau oportunităților care nu servesc obiectivelor și valorilor tale. Fă-ți timp pentru a te distra, a te relaxa și a te juca. Cu cât te respecți mai mult prin modul în care îți petreci timpul, cu atât copilul tău interior se va simți văzut, înțeles și iubit.
6. Fă-ți timp pentru a te relaxa și a te odihni
Dacă tot ai ales să mănânci sănătos și să îți îmbunătățești calitatea somnului, cu siguranță e cazul să îți oferi și timp pentru a respira și a te relaxa. Trage un pui de somn sau fă o baie caldă atunci când simți că ai nevoie. Odihna și relaxarea sunt vitale în demersul tău de îngrijire și iubire de sine. Lasă-ți sufletul să respire. Ocazional, permite-ți să nu îți faci planuri. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să iei o pauză, să te întinzi și să respiri.
7. Fă o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător
Poți face asta în două moduri. Fie răspunzi în fiecare zi la întrebarea „Pentru ce sunt recunoscător astăzi?” (poți nota într-un jurnal toate lucrurile care îți vin în minte, oricât de mari sau mici ar fi), fie faci o listă în care să adaugi în mod constant realizările tale mai mari, îndreptate în direcția unui singur scop sau arii din viața ta (sănătate, fericire, situație financiară).
8. Petrece timp cu tine însuți
Indiferent că ești singur, într-o relație sau căsătorit, una dintre cele mai bune metode prin care poți cultiva o relație de iubire cu tine însuți este să petreci timp pe cont propriu în mod regulat. Meditează seara timp de câteva minute. S-ar putea să fii uimit de gândurile și revelațiile pe care le vei avea atunci când îți vei oferi timp și spațiu pur și simplu pentru a te asculta.
9. Iartă-te pentru greșelile din trecut
O barieră comună în calea iubirii de sine este neiertarea propriei persoane pentru anumite lucruri din trecut. Poți medita la gândurile tale, le poți nota într-un jurnal sau le poți rosti cu voce tare (pentru a te elibera de ele sau pentru ca persoanele față de care ai greșit, să le audă). Încearcă să rostești o mantră de felul „Chiar dacă s-a întâmplat ______, mă iert profund și complet pentru acțiunile mele. Am făcut tot ce am putut în acel moment, nu am știut cum să fac mai bine și mă voi angaja să acționez diferit în viitor. Mă iert pe mine în întregime.”
10. Investește în relațiile cu persoanele cele mai importante din viața ta
Petrecerea timpului împreună cu oamenii dragi face bine sănătății și stării tale de bine, iar oferind iubire altora, poți ajunge să te iubești și pe tine. Tratarea persoanelor preferate cu dragoste și amabilitate te face să te simți bine în același mod în care valorificarea timpului tău într-un mod benefic propriei tale persoane te face să te simți bine. În final, totul se reduce la a investi timp în relațiile cu ceilalți, pentru a obține resursele emoționale de care ai nevoie pentru a te respecta și a te iubi.
Poți începe cu activitățile care ți se par cele mai simple ori cu cele mai dificile, în funcție de punctul în care te afli în călătoria ta către tine însuți. Important este să fii consecvent și să observi care dintre practicile de mai sus te fac să te simți cel mai bine.